Masterclass interactiv cu Frații Cazanoi

Descoperă frumusețea instrumentelor populare românești: O introducere în Nai, Caval Românesc, Țambal dar nu numai.

Masterclass interactiv cu Frații Cazanoi

fratii cazanoi 375x180 1

Descoperă frumusețea instrumentelor populare românești: O introducere în Nai, Caval Românesc, Țambal dar nu numai.

Învață de la cei mai buni Frații Cazanoi & Orchestra lui Gheorghe Zamfir

Vino alături de noi pentru un atelier de 3 zile, în 9, 10 și 11 august în Târgu-Mureș, cunoscut, în trecut, ca fiind centrul cultural al Transilvaniei și vei avea ocazia să înveți de la cei mai buni muzicieni de folclor din țară. Explorează lumea bogată și vibrantă a instrumentelor tradiționale românești. Îndrumători sunt Cezar și Anatol Cazanoi, din Taraful Frații Cazanoi.

Atelierul

🎶 Sesiuni interactive de învățare și practică
🎶 Demonstrații live de la Cezar și Anatol Cazanoi
🎶 Explorarea istoriei și evoluției instrumentelor folclorice românești
🎶 Înregistrare a studiului realizat în cele 16 ore de activitate, într-unul dintre cele mai profesioniste studiouri de înregistrare din Transilvani
🎶 Networking și colaborare cu alți pasionați și experți în muzica tradițională românească
🎶 Oportunitatea de a cânta într-un concert live, într-un grup format din participanți, alături de Cezar și Anatol Cazanoi

Instrumentele

Naiul

Instrument muzical de suflat din lemn (arțar, bambus, soc, lemn roșu), alcătuit dintr-un grup de tuburi sonore de dimensiuni diferite, lipite unul lângă altul, într-o linie ușor concavă. Utilizat atât la cântece lăutărești sau populare, cât și în alte genuri muzicale.

Cavalul românesc

Asemănător cu un fluier cu cinci găuri, dar mai mare, făcut din lemn de paltin sau de alun. Un instrument aerofon de dimensiuni mari care aparține familiei fluierelor cu dop, care dezvoltă în registrul grav o scară de stare minoră cromatică, defectivă.

Fluierul românesc

Compus dintr-un dop cilindric de lemn cu o lungime de 15-25 mm, trunchiat pe verticală și montat în capătul de sus al tubului. Confecționat din lemn fluierul a fost cel mai des utilizat și datorită dimensiunilor sale mici, fiind foarte ușor de transportat.

Cimpoiul românesc

Făcut de obicei din piele de capră, cu 5-8 găuri în carabă, sunetul mai puțin stringent decât al rudelor sale balcanice. Astăzi nu prea mai are căutare, doar câțiva bătrâni îl mai folosesc.

Țambalul

Instrument muzical cu coarde lovite, originar din Asia, încă se bucură de o mare răspândire în Europa, cu toate că secolul XX i-a asigurat interesul culturilor de pe alte continente. Cunoscut mai ales ca instrument folcloric, țambalul apare și în muzica cultă.

Saxofonul

Inventat de Adolphe Sax, în anul 1840. El a inclus în denumirea instrumentului și numele său, ca inventator al acestuia. Intenția sa a fost să îmbunătățească clarinetul bass, dar a sfârșit prin a inventa un instrument nou. Brevetul a fost obținut în Franța, în 1846.

Flautul

Înălțimea sunetelor produse de flaut este variată prin astuparea și eliberarea găurilor (la flautul tradițional) ori închiderea și deschiderea clapelor sale (la flautul traversier modern și parțial la flautele drepte moderne).

Învață de la maeștri!

Nu rata această ocazie incredibilă de a descoperi frumusețea instrumentelor tradiționale românești.

Mask Group 11